Historiku

PREFEKTURA DIBËR Historia e banimit të trevave në të cilat shtrihet sot qarku i Dibrës, popullimi i saj kryesisht në luginat e shtretërve të lumenjve Drin e Mat, përmendet në histori që 6000 vjet para erës së re, në periudhën e Neolitit, për t’u përforcuar më shumë në periudhën ilire me fillimet e veta aty rreth shekullit të pestë para erës së re . Treva e Dibrës – lugina e Drinit të Zi e për rreth saj ka qenë e banuar që në lashtësi në pjesën më të madhe nga fisi ilir i Penestëve, i cili ndër...
More

Qarku Dibër

Qarku Dibër është një nga 12 qarqet e Shqipërisë dhe ka një sipërfaqe prej 2.586 km². Qarku i Dibrës përfshin rrethin e Dibrës, rrethin e Bulqizës dhe rrethin e Matit. Qendra e Qarkut të Dibrës ndodhet në qytetin e prefektidibergovsë. Qarku i Dibrës kufizohet në lindje me Maqedoninë. E gjithë zona është malore dhe përfshin rajonin historik të Dibrës së Vogël. Qarku kufizohet në veri me Qarkun e Kukësit, në perëndim me Qarkun e Tiranës dhe me Qarkun e Durrësit, në Veriperëndim me Qarkun e Lezhës...
More